Evde ve Ofiste Yapabileceğiniz Kahve Demleme Yöntemleri

25-04-2023 15:57
Evde ve Ofiste Yapabileceğiniz Kahve Demleme Yöntemleri



Birbirinden farklı demleme yöntemleri ile bir kültür haline gelen kahveler, çeşitliliği ve demleme teknikleri ile birbirinden farklı tatlar ve aromalar sunmaktadır. İster evinizde eşiniz, dostunuzla isterseniz de ofiste kahve keyfi ile güne pozitif başlayabilir ya da günü güzel noktalayabilirsiniz. Son dönemlerde sıkça görmüş olduğumuz kafelerde ya da ofiste kahve storyleri bizlere geleneksel Türk kahvesi dışında kahve çeşitliliğinin fazlaca olduğunu göstermektedir. Bu çeşitliliği merak eden kahve tiryakileri kafe ortamında içmenin yanında evde yapımını denemek için demleme yöntemlerini merak etmektedirler. Evde kahve yapmak için teknolojiden yararlanarak filtre kahve makinesi kullanabilirsiniz. Evde filtre kahve demleme için istenilen malzemeler ile demleme süresini ayarladıktan sonra keyifle içimini sağlayabilirsiniz. Ofiste ya da evde kahve demleme yöntemleri oldukça basit olup her an her yerde kolayca demleyebilir sonrasında arkanıza yaslanıp her yudumda lezzetine hayran kalabilirsiniz.

 

1-Türk Kahvesi

Türk kahvesi yapımı ve içimi için ayrı bir önem ve özen gösterilmelidir. Kaliteli kahve çekirdeklerinin öğütülmesi ile elde edilen muhteşem kokulu kahvelerin pişirilmesi keyfinize keyif katacaktır. Kahve tiryakileri için özellikle de Türk kahvesi içme saatleri belirsizdir. Hayata kısa bir mola isteyenlerin yoldaşı olan kahvelerin çeşitli pişirilme yöntemleri bulunmaktadır. Bunlardan biri de cezvede kahve yapımıdır. Taze ve mis kokulu Türk kahvenizi belirlenen ölçülerde cezveye eklemeniz ve kısık ateşte pişirmeniz lezzetine lezzet katacaktır. Kısık ateşte pişirilmesinin amacı Türk kahvesinin demlenmesini aromasını suya iyice bırakması içindir. Daha kıvamlı olması, kendine özgü kokusu ve aroması Türk kahvesinin özelliklerinden olup diğer kahve türlerinden kolaylıkla ayrıt edilebilir.

 

2-Sifon Kahve Demleme Yöntemi

Koşuşturmalı günün sonunda bir kahve molası vermek herkesin hakkıdır. Günün yorgunluğunu üzerinizden atacak bu lezzetin bir çeşidi de sifon kahvedir. Sifon demleme yöntemi diğer kahve demleme yöntemlerinden farklı olup tadı da bir başkadır. Sifon kahve demleme ile kahvenin su ile birleşimindeki ahenkli uyumu sayesinde sizde keyfinize keyif katacaksınız. Sifon kahve demleme yöntemi, öncelikle taze kahve kullanımından geçer. Sifon adı verilen bu lezzet için tasarlanmış aleti kullanmayı iyi bilmek gerekiyor. Sifon aletini öncelikle kaynar su ile bir miktar ısıtmamız lazım. Ardından yaklaşık 125 ml olarak şekilde kahve ve alet üzerinde belirtilen hazneye kadar da sıcak su eklemeliyiz. En sonda üst kısmına filtresini takıp kahvemizi demlenmeye yani aromasını suya bırakmasını bekliyoruz. Birkaç dakika sonra hazır olan enfes kokulu bu lezzeti afiyetle tüketebilirsiniz.

 

3-Drip Kahve Demleme Yöntemi 

Genç yaslı demeden hemen hemen her kesimin tükettiği kahvenin demleme yöntemlerinden bir çeşidi de drip kahve demlemedir. Drip kelimesinin Türkçe karşılığı damlama, damlatmak anlamlarına gelmektedir. Drip kahve demleme ise filtre kahve çeşitlerinden biridir aslında. Drip kahve sıcak suyun içerisinde iyice demlenmesi için birkaç dakika bekletilir. Tortulu yapısından dolayı demlemeden sonra nazikçe ve tortusu kalmayacak şekilde süzülmelidir. Elde edilen karışım enfes bir lezzet kazanmıştır. Demlenme sırasında yavaş yavaş hazneye damlayan kahve suyun içerisine hem yağını hem aromasını salar. Lezzetiyle fincanlara konuk olan drip kahvenin tadını her fincanda alabilirsiniz.

 

4-French Press

Kahve kimi zaman dert ortağı kimi zamanlarda ise yorgunluğun tek ilacı olmuştur. Bir fincan kahve eşliğinde çözüme kavuşturulmayacak hiçbir konu yoktur. Bazı zamanlar kahveyi yudumlarken duygularımızı paylaşmaya başlarız bazı anlarda ise durumun hararetinden fark etmeyip kahve yapımı sırasında başlarız konuşmaya. Popülerliğini sonradan duyduğumuz kahvelerden birisi de French press’te filtre kahvelerdir. Yapımı oldukça basit olan bu kahvenin lezzeti de bir o kadar çoktur. French press kahve yapımında suyun sıcaklığı isteğinize göre değişmektedir. İster sıcak su ile ister soğuk su kullanarak kahvenizi hazırlayabilirsiniz. Ancak duyulan bilinen ve en çok tercih edilen French press ile soğuk kahvedir. French press kahve demleme yöntemi kullanılarak kahvenin sertliğini istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Ancak French press kahve önerisi olarak 1 litre suyun içerisine 60 gram kadar yani yaklaşık 8-9 yemek kaşığı kadar kahve konulmalıdır.

 

5-Moka Pot

Bir kahve fincanın aromasıyla mest olup onu mutluluk kaynağımız sayabiliriz. Ancak Moka pot kahvesi çarpıcı aroma etkisiyle sizi anlık kendinize getirir ve sabahın erken saatlerinde ayılmanıza yardımcı olur. Oldukça yoğun ve sert bir kahve türü olan bir kahvedir. Genel olarak metal ya da alüminyum cezvelerde pişirilir. Makine kullanmadan hazırlanan moka pot kahvesi lezzetli kahve yapmak ve içmek isteyenler için tercih edilebilir. Çekirdek yapısından dolayı  Espresso kahve yapımıyla neredeyse aynıdır.

 

6-Chemex

Chemex kahve, 3. Nesil kahve kategorisinde bilinirliği günden güne artmaktadır. Chemex demleme yöntemi drip demleme tekniği ile aynı olup gerekli malzemeleri chemex filtresi, chemex kağıdı ve chemex filtre kahvesidir. Chemex kahve demlemenin en önemli püf noktası kahvenin demlenme süresini uzun tutarak daha zengin aromalı bir tat elde edebilirsiniz. Chemex demleme ile elde ettiğiniz pürüzsüz kahvenin tadını çıkartarak yudumlayabilirsiniz.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.